Sanasto

Lyhenteitä ja uusia käsitteitä tursuaa joka tuutista. Tässä on listaus tärkeimmistä mobiilielämän käsitteistä ja selitys mitä ne oikeasti tarkoittaa.

PIN-koodi, kavereiden kesken pinni, on numeroista koostuva tunnusluku joka suojaa SIM-korttia. Eli vähän sama kuin se PIN-koodi, joka suojaa pankkikorttia. Lue lisää PIN-koodista ja mitä tehdä jos olet unohtanut sen »
PUK-koodi, kavereiden kesken pukki, on numeroista koostuva tunnusluku jonka kanssa joudut tekemisiin kun ensin sähellät PIN-koodin tarpeeksi monta kertaa väärin. Peli ei ole vielä menetetty, kunhan et näppäile enää PUK-koodia kymmentä kertaa väärin! Lue lisää PUK-koodista ja mistä saat sen »
SIM-kortti, kavereiden kesken simmi, on mikropiirillä varustettu älykortti. Useimmille meistä SIM-kortti on tutuin kännykän käytössä. Simmin kautta voi kuitenkin mikä tahansa sille suunniteltu laite lähettää ja vastaanottaa dataa - tabletit, koiranpannat, riistakamerat. Ja piakkoin kodinkoneetkin. Eli jatkossa jos kukaan muu ei tykkää somepostauksista, niin ainakin omat kodinkoneet?
Mobiilivarmenne on sähköinen henkkari, jolla tunnistautuminen tapahtuu kännykän kautta. Yökerhoon sillä on tässä vaiheessa turha yrittää sisään, mutta useimpiin pankkien, julkishallinnon ja terveydenhuollon verkkopalveluihin sillä pääsee tunnistautumaan kätevästi.
UMTS, eli Universal Mobile Telecommunications System, kavereiden kesken umtsibum, on kolmannen sukupolven matkapuhelinteknologia. Sitä käyttää vielä moni täällä Suomessakin. Se tuo, tai toi, aikoinaan nopeutta datansiirtoon, mutta on nykynopeuksiin verrattuna vähän kuin vertaisi perheautoa urheiluautoon.

Vuosituhannen vaihteessa UMTS pääsi näyttävästi otsikoihin kun teleoperaattori Sonera hankki huippukalliit Saksan UMTS-verkkoluvat ja lopuksi kirjasi seikkailusta noin 4 miljardin tappiot. ????
1G, eli 1st Generation, kavereiden kesken "yksgee", tarkoittaa ensimmäisen sukupolven matkapuhelinteknologiaa. Aijai, historian tukiasemien havinaa. 1G on varmaankin tutuin meille kaikille NMT:n kautta. Muistatko vielä? No, kukapa muistaisi!
2G, eli 2nd Generation, kavereiden kesken "kaksgee", tarkoittaa toisen sukupolven matkapuhelinteknologiaa ja on tuttu suomalaiselle GSM:n kautta, jo vuodesta 1991. Muistatko? Ei se mitään.
3G, eli 3rd Generation, kavereiden kesken "kolmegee", tarkoittaa kolmanne sukupolven matkapuhelinteknologiaa.
4G, eli 4th Generation, kavereiden kesken "neljägee", tarkoittaa neljännen sukupolven matkapuhelinteknologiaa. Se tarjoaa jo oikeasti nopeaa kyytiä. Muun muassa Moi-liittymä on täysiverinen 4G-liittymä.
5G, eli 5th Generation, kavereiden kesken "viisgee", tarkoittaa viidennen sukupolven matkapuhelinteknologiaa.
Embedded SIM, eli laitteeseen upotettu tai pysyvästi sisäänrakennettu SIM-kortti, jota ei tarvitse koskaan yrittää kaivaa laitteesta irti.

Perinteisesti, vaikka operaattoria vaihtaessa, joutuu myös vaihtamaan SIM-kortin, mutta eSIM mahdollistaa vaihdoksen pelkällä uudelleenohjelmoinnilla. eSIM on toinen nimi Soft SIM:lle.
Software SIM, kavereiden kesken softasimmi, tarkoittaa simmiä, joka on perinteisen vaihdettavan kortin sijasta sisäänrakennettu laitteeseen ja sen voi ohjelmoida uudestaan.

Eli Soft SIM mahdollistaa sen, ettei SIM-kortteja enää tarvitse yrittää räplätä laitteista ulos kynsien katkeamisen uhalla. Soft SIM on muuten toinen nimi eSIM:lle.
Wifi hotspot on nimi paikalle, jossa on tarjolla nettiyhteys. Esimerkiksi hotellin aulassa tai pikaruokalassa. Oman hotspotin pystyy luomaan esimerkiksi omalla älypuhelimella muutamissa sekunneissa, jolloin puhutaan virallisemmin Personal hotspotista. Sama ajatus kuitenkin.
Personal Hotspot, eli oma yhteyspiste, tarkoittaa oman nettiyhteyden jakamista, yleensä oman kännykän kautta.

Jakaminen tapahtuu useimmissa puhelimissa näin (esimerkiksi iPhone 6:lla):

1. Asetukset
2. Oma yhteyspiste
3. Aktivoi yhteyspiste nappulasta

Jakamisessa on kolme vaihtoehtoa:

1. Käynnistämällä oman WiFin, eli langattoman lähiverkon, johon muilla laitteilla saa otettua yhteyden (muista asettaa salasana)
2. Bluetooth-yhteyden kautta
3. USB-piuhan kautta, jolloin jakavan laitteen tietysti täytyy olla piuhan ulottuvilla