10 elo Vinkkejä perheen yhteydenpitoon ja hauskanpitoon mobiilisti

Tuntuuko, että perheenjäsenet katoavat omaan maailmaansa mobiililaitteita käyttäessä? Erilaisia sovelluksia voi hyödyntää myös perheen yhteiseen hauskanpitoon ja yhteydessä pysymiseen.

Puhelimella ja sähköpostilla tapahtuvaan yhteydenpitoon on jo ehditty tottua kaikissa ikäryhmissä. Perheen yhteiset lankapuhelimet kuopattiin, eivätkä nykylapset niitä osaa kaivatakaan. Yhteydenpito tapahtuu yhä useammin mobiililaitteiden välityksellä, eikä yleensä edes soittamalla, tai tekstiviesteillä. Mobiililaitteet tarjoavat useita mahdollisuuksia pitää yhteyttä perheen kanssa ja pitää hauskaa.

Älypuhelin hankintaan koulutielle lähtiessä

Vanhemmat suosivat älypuhelimen hankkimista, kun lapsi aloittaa koulun, selviää Moin 5–15-vuotiaiden vanhemmilla kesäkuun 2016 aikana teettämästä kyselytutkimuksesta. Puolet vastanneista hankkisi ekaluokkalaiselle oman älypuhelimen. Viimeistään yläasteelle älypuhelimen hankkisivat kaikki vastanneet. Kaiken kaikkiaan 85 %:lla kyselyyn vastanneiden lapsella on käytössään älypuhelin tai tabletti.

Aivan kaikkea vanhemmat eivät salli lapsen älypuhelimella tekevän. Vanhemmat sallivat mobiililaitteita käyttäville ekaluokkalaisille tiettyjen, lähinnä yhteydenpitoon ja viihteeseen sopivien palveluiden ja sovellusten itsenäisen käytön. Vastanneista yli puolet sallii musiikin kuuntelemisen ja pelien pelaamisen. Pikaviestipalvelujen käytön sallii puolet. Harvempi kuin joka kymmenes sallii sosiaalisen median palveluiden käytön.

Viestisovelluksilla yhteys perheeseen

Perheen kesken voikin olla kätevää käyttää erilaisia pikaviestisovelluksia, joissa voi sopia menoista, vaihtaa kuulumisia, ilmoittaa yllättävistä menoista ja muistuttaa tärkeistä asioista. Toki tekstiviestit ja soittaminen ajavat saman asian, mutta ne jäävät yleensä vain kahden väliseksi viestimiseksi. Kun kaikilla on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin, on sopiminen mutkattomampaa ja joustavampaa. Sovelluksissa, kuten WhatsApppissa, Googlen Hangoutsissa tai Facebookin Messengerissä on helppo perustaa ryhmiä, joissa voi lähettää viestejä ja kuvia. Sovelluksilla voi myös soittaa puheluita.

Muistakin sovelluksista on hyötyä perheen menojen suunnitteluun. Sähköisiin kalentereihin, kuten Google-kalenteriin on kätevää merkitä kaikkien perheenjäsenten menot. Yhdellä silmäyksellä on helppo tarkistaa, kuka on missäkin ja milloin voi viettää yhteistä aikaa koko perheen voimin. Google Keep -sovellukseen voi tehdä yhteisiä muistilistoja tekemällä vaikkapa toivelistan kauppareissulle lähtevälle. Nämä uudet sovellukset ovat siis korvanneet perinteisen, oman lapsuuteni viestitaulun eli jääkaapin oven monen perheen yhteydenpitovälineenä.

Monet nuorten suosimista sovelluksista sopivat myös koko perheelle. Perheen yhteiseen hullutteluun voi käyttää vaikkapa Snapchatia. Kuvanjakopalvelu Instagramissa puolestaan voi keksiä oman hashtagin, jota käytetään perheen yhteisissä tai perheelle osoitetuissa kuvissa. Yhteisiä muistoja voi sitten jälkeenpäin selata saman tunnisteen alta.

App Storessa ja heinäkuusta lähtien Google Playssa on mahdollista perustaa perheelle yhteinen sovelluskirjasto. Palvelu mahdollistaa ladattujen sovellusten ja palveluiden jakamisen perheenjäsenten kesken.

Tästä vinkkejä perheen hauskanpitoon ja kaikki innolla uuteen syksyyn!

Ulla, Moi

Tagit: