11 syys Vierähtääkö lapsen syysloma älylaitteen parissa? Joka toisen mielestä lapsi käyttää luuria liikaa

Koululaisten lähestyvät syyslomat saattavat houkutella viettämään vapaata tavallista enemmän älypuhelimen äärellä. Näin syyslomien kynnyksellä onkin hyvä aika pohtia lasten älylaitteiden käyttöä.

Joka toinen vanhempi arvelee lapsensa käyttävän älypuhelintaan jopa liiaksi asti, selviää puhelinoperaattori Moi Mobiilin teettämästä tutkimuksesta.

Yhä useammin lapsen vapaa-aikaa siivittää älypuhelimella tai tabletilla pelaaminen ja kavereiden kanssa viestittely. Eikä toisaalta mikään ihme: kolmanneksella alle kouluikäisellä on jo oma älylaite ja kouluikäisistä jopa yhdeksällä kymmenestä on älypuhelin tai tabletti käytössään.

Älylaitteiden parissa kasvava polvi on usein varsin haka teknisten laitteiden kanssa ja taitaa monia asioita, joista vanhemmilla ei omassa lapsuudessaan ollut harmainta aavistustakaan.

Sukupolvien ero saattaa johtaa myös siihen, etteivät vanhemmat ole aivan kartalla siitä, mitä lapset älypuhelimillaan tekevät. Moi Mobiilin tutkimuksen mukaan joka neljäs vanhempi ei tiedä, mitä älylaitteella oikeastaan tehdään. Toisaalta samanaikaisesti joka neljäs vanhempi kokee olevansa erittäin hyvin perillä lapsensa puhelimen käytöstä.

Jo vuodessa vanhempien asenteet muuttuneet

Oli vanhempi sitten perillä tai ei lapsensa älylaitteen käytöstä, vanhemmat kokevat koko ajan vähemmän ongelmia ja haasteita lasten puhelimien käyttöön liittyen.

Haasteita voivat olla esimerkiksi yhteisten pelisääntöjen löytäminen, huoli lapsen unensaannista, lapsen liiallinen älypuhelimen käyttö, sopimattoman sisällön katsominen tai lapselle sopimattomien sovellusten käyttäminen.

Nämä kuitenkin huolettavat esimerkiksi vuoden takaiseen jo huomattavasti harvempaa vanhempaa, selviää tutkimuksesta.

– Mielenkiintoista on huomata, että jo vuodessa osa asenteista on selvästi muuttunut. Myös haasteita koetaan olevan selvästi vähemmän, Moi Mobiilin toimitusjohtaja Petri Lahtinen komppaa.

Huomionarvoista tutkimuksessa viime vuoteen verrattuna on myös se, että yhä useampi antaisi älypuhelimen jo ekaluokkalaiselle.

 Viikonloppuisin älyluuria käytetään huomattavasti enemmän

Tutkimuksessa haastatellut vanhemmat arvioivat lastensa viettävän älyluurin parissa 2,5 tuntia päivittäin. Viikonloppuisin arviot kasvavat jopa yli neljään tuntiin päivässä.

Lasten ruutuaika on jaksanut puhuttaa vanhempia jo pitkään. Varsinaista ohjenuoraa päivittäisen ruutuajan kellottamisen harva asiantuntija haluaa antaa. Kellon sijaan kehotetaan ennemmin kiinnittämään huomiota siihen, mitä lapsi älypuhelimellaan tekee.

Kavereiden kanssa juttelu tai aivopähkinöitä tarjoavien pelien pelaaminen voi nimittäin kohtuullisuuden puitteissa antaa lapselle paljon – jopa uusia kavereita ja merkityksellisiä harrastuksia. Esimerkiksi tubettaminen eli YouTubeen omien videoiden lataaminen sekä muiden käyttäjien seuraaminen on koko ajan suositumpi harrastus kaikenikäisten, mutta erityisesti lasten, keskuudessa.

Jos älylaitteiden parissa vietetty aika huolettaa, voisi syyslomien kynnyksellä olla ajankohtaista miettiä, mitä muuta lomapäiviin voisi tuoda, jotta loma ei vierähtäisi liiaksi ruutujen edessä.

Tutkimuksen toteuttanut YouGov Finland haastatteli 5–15-vuotiaiden lasten yli 500 vanhempaa elo-syyskuun vaihteessa lasten älypuhelimen käytöstä.

 

Näitä asioita vanhemmat pitävät koululaisten älylaitteen käytön etuina:

-Helpompi yhteydenpito
-Apu tiedonhaussa
-Uusien taitojen opettaminen
-Kielitaidon kehittyminen
-Arjen apu (esim. bussiaikataulujen löytämisessä)

Lue Moin vinkit lapsen puhelimen hallintaan tästä!

Lähde: Moi Mobiilin kuluttajakysely

Tagit: