
13 tammi Uusi vuosi ja uudet kujeet – lue Moin vinkit uudenvuodenlupauksiin ja niiden toteuttamiseen.
Moi, uusi vuosi ja uudet kujeet!
Nyt on taas se aika vuodesta, kun kannattaa miettiä tulevaa ja tarttua uuden vuoden kunniaksi asioihin, jotka tavalla tai toisella ovat retuperällä. Moni tekee lupauksia laihdutuksesta, urheilun aloittamisesta, talouden vakauttamisesta ja vaikka mistä. Me täällä Moilla ollaankin sitä mieltä, että esimerkiksi talouden vakauttaminen kannattaa aloittaa vaikka liittymän vaihdolla. Se voi olla paras uudenvuodenlupauksesi aikoihin! Jotta tämä ei menisi IHAN mainospuheeksi niin myös Inc. -lehti antoi oman mielipiteensä ja listasi top-10 suosituinta uudenvuodenlupausta:
- Syö terveellisemmin (71 % vastaajista)
- Harrasta enemmän liikuntaa (65 % vastaajista)
- Pudota painoa (54 % vastaajista)
- Säästä enemmän ja kuluta vähemmän (32 % vastaajista)
- Opettele uusi taito tai aloita harrastus (26 % vastaajista)
- Lopeta tupakointi (21 % vastaajista)
- Lue enemmän (17 % vastaajista)
- Etsi uusi työ (16 % vastaajista)
- Käytä vähemmän alkoholia (15 % vastaajista)
- Vietä enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa (13 % vastaajista)
Sama kirjoitus tosin toteaa myös, että vaikka noin 60 % meistä myöntää tekevänsä lupauksia alkavalle vuodella vain 8 % onnistuu saavuttamaan lupauksensa. Monen on varmasti helppo samaistua tunteeseen, kun uuden vuoden juhlahumu hälvenee ja tuore vuosi muuttuu arkiseksi viimeistään ennen helmikuun alkua. Siinä kohtaa hyvät aikeet lentävät usein romukoppaan.
Me täällä Moilla ei kuitenkaan haluta kuulua heimoon jolla vuoden 2020 tavoitteet ja suunnitelmat jää saavuttamatta! Niinpä kokosimme vinkit pysyvään kurssin muutokseen ja yleisimpien sudenkuoppien välttämiseksi. Jos haluat tänä vuonna toteuttaa lupauksesi, toivomme että näistä on apua.
1. Valmistaudu muutokseen henkisesti
Vanhojen tapojen muuttaminen ei ole helppoa, joten ennen kuin hyppäät pää edellä uuteen haasteeseen, ota askel taaksepäin ja mieti asiaa hetki. Voit sulatella esimerkiksi hetken kulunutta vuotta ja sen tapahtumia:
- Mitä suunnittelin tekeväni viime vuonna?
- Missä onnistuin?
- Mikä ei ehkä mennyt ihan putkeen?
Luonnollisesti lupaukset usein keskittyvät alueille, jossa edistystä ei ole tapahtunut toivotusti, mutta yritä löytää pieniä onnistumisia ja ilon tunteita vuoden varrelta. Nämä tunteet ovat hyödyllisiä kun alat työstää uuden vuoden tavoitteitasi.
Liittymäasioissa* voit aloittaa henkisen valmistautumisen vaikka tutkimalla menneen vuoden puhelinlaskuja ja vertaamalla sitä kulutukseen. Kun tämän jälkeen avaat Moin hinnaston voit valmistautua hörppäämään kahvit väärään kurkkuun, kun huomaat, miten paljon olisit voinut säästää liittymälaskuissa. Lue Järvisen -perheen kuvitteellinen esimerkki tästä!
*Sisältää tuotesijoittelua 😉
2. Valitse tavoitteita, jotka motivoivat juuri sinua
Liian usein ihmiset valitsevat tavoitteita väärin perustein. Ei omien prioriteettien, arvojen ja unelmien perusteella, vaan tavoitteiden valintaan vaikuttavat voimakkaasti muut ihmiset ja heidän odotuksensa. Ulkopuolinen tuki on toki tervetullutta, mutta on erittäin vaikea pitää kiinni tavoitteista jotka eivät tunnu alusta asti omilta. Työnantajan, puolison, vanhempien tai ryhmän paine ei riitä pitkäjänteiseen tekemiseen, joten varmista, että valitsemasi tavoitteet ovat merkityksellisiä sekä hyödyllisiä juuri sinulle. Tästä syntyy oikeanlaista motivaatiota!
3. Älä haukkaa liikaa kerralla
Tottakai olisi kiva korjata kaikki ongelmat kerralla. Ajatus kaikkien mieltä vaivaavien epäkohtien taklaamisesta kerralla hivelee mieltä, mutta ei todellisuudessa ole kovinkaan realistista. Meillä kaikilla on rajallinen määrä resursseja, niin henkisesti kuin fyysisesti. Joten sen sijaan, että yrittäisit ottaa haltuun kaksi uutta kieltä, juosta ensimmäisen ultramaratonisi, oppia koodaamaan ja lopettaa viisi huonoa tapaa kerralla kannattaa tehdä lyhyt lista realistisista tavoitteesta tulevalle vuodella. Priorisointi on tässä siis avainasemassa.
On haastavaa tunnustaa omat rajoitukset ja voimavarat, mutta niiden realistinen arviointi helpottaa tavoitteiden saavuttamista. On parempi saavuttaa yksi tavoite kuin epäonnistua monessa,
*tuotesijoittelu alkaa* Kaikkia liittymiäkään ei välttämättä kannata vaihtaa kerralla. Vanha sanonta kuuluu: “älä laita kaikkia munia samaan koriin”. Kokeile siis ensin vaikka (alk.) 18 €:n Rajaton 4G -liittymän nettiyhteyttä kodin verkkona tai Reilu 5G -liittymää perheen tehokkaimmalle viihdekäyttäjälle. Kun olet vakuuttunut, voit jatkaa muutosta vuoden mittaan. *tuotesijoittelu päättyy*
4. Aseta tarkkoja spesifejä tavoitteita ja kirjoita ne ylös
Epäselvät tai häilyvät tavoitteet on usein armotta tuomittu epäonnistumaan. Luo siis selvä, tarkka tavoite. Esimerkiksi “lopeta tupakointi” tai “syö vähemmän sokeria” on parempi kuin “elä terveellisemmin”. Lupausten kirjoittaminen ylös muistuttaa sitoomuksesta suunnitelmaan ja auttaa kirkastamaan tavoitteet.
5. Kerro tavoitteistasi jollekin toiselle
Lupauksen kirjoittaminen paperille on tietysti hienoa, mutta jos kukaan muu ei tiedä siitä se on helpompi unohtaa tai jättää huomiotta. Jos lupaus jää toteuttamatta, kukaan ei huomaa eikä välitä.
Toisaalta kun kerrot tavoitteesta toisille luot itsellesi positiivista sosiaalista painetta ja vastuuta tavoitteen saavuttamisesta. Sisältä kumpuavan motivaation lisäksi tämä sosiaalinen vastuun tunne on hyödyllinen työkalu. Sen lisäksi, kun saavutat tavoitteesi sinulla on ihmisiä joiden kanssa juhlia onnistumista!
*tuotesijoittelu alkaa* Tämä tulee liittyymäasioissa usein hieman jälkijunassa. Yleensä asiakkaamme eivät suorastaan malta olla kertomatta kaverille perheen halventuneesta puhelinlaskusta. *tuotesijoittelu päättyy*
6. Kun voit – automatisoi
Meillä kaikilla on taskussamme teknologiaa joka voi auttaa meitä saavuttamaan tavoitteita. Monenlaiset appsit voivat auttaa muistuttamaan, aikatauluttamaan ja seuraamaan omaa edistystä. Esimerkiksi näistä voi olla apua:
- Google kalenteri (ajan hallintaan)
- Trello (tehtävälistoihin)
- My Fitness Pal (ruokavalio)
- Nordea Wallet tai Pivo (kulutuksen seuraamiseen)
- Worddive tai Codeacademy (opettele uusi kieli tai vaikka koodaamaan!)
- Freelectics (kotitreeniin)
- Mun Moi -sovellus (säästä puhelinlaskuissa, turhassa näpyttelyssä ja asiakaspalvelupuheluissa)
*tuotesijoittelu jatkuu* Moi on erinomainen valinta ajan säästöön. Ei sitten mene niiden eri liittymien laskujen maksamiseen turhaan aikaa, vaan voi senkin ajan tehdä jotain mieltä ylentävää. Moin liittymälaskut veloitetaan suoraan antamaltasi maksukortilta. Saat vain kuitin sähköpostiisi, josta voi tarkistaa kaiken olevan kunnossa. Tästä saamme jatkuvasti hurjan positiivista palautetta asiakkailtamme, jotka arvostavat omaa aikaansa. Toki on myös ihmisiä, jotka nauttivat laskukuorien aukomisesta ja verkkopankkinäpyttelystä, mutta se on sitten asia erikseen.*tuotesijoittelu päättyy*
7. Kun menee metsään, palaa nopeasti takaisin ladulle
Uusien tapojen luominen on vaikeaa ja se vie aikaa. Takaiskuja tapahtuu ja ne ovat luonnollinen osa prosessia, kunhan ne käsitellään oikein. Kun menee metsään, pudista pölyt ja kiipeä mahdollisimman nopeasti takaisin ladulle jatkamaan. Tappiomielialaa kannattaa yrittää välttää viimeiseen asti. Anna siis itsellesi armoa ja muista, että pienet notkahdukset eivät vaikuta juurikaan suureen kuvaan. Toivottavasti näistä seitsemästä vinkistä on apua tulevana vuonna!
Ja mikäli tuotesijoittelu tehosi, niin lue ihmeessä lisää täältä. Onpahan yksi päänvaiva vähemmän tänä vuonna. Tsemppiä!
Katso Moin uudet liittymäpaketit täältä. Päivitetty syksyllä 2021.