1 elo Tutkimus: Puhelin ei ole ulkomailla samanlainen viihdekeskus kuin kotona – “Puhelinta käytetään ensisijaisesti puheluihin ja tekstiviesteihin”

Moi Mobiilin kesäkuussa teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten mobiilidatan käyttö ulkomailla on edelleen melko varautunutta, huolimatta EU:n sisäisten roaming-hinnoittelujen laskusta. Kyselyyn osallistuneista (kohderyhmänä 18-80-vuotiaat suomalaiset) suurin osa käyttää puhelintaan ulkomailla tekstiviestien lähetykseen ja puheluihin. Vain alle puolet käyttää puhelintaan pikaviestisovelluksiin, internetin-selailuun, tai someen tämän ollessa mobiilidatan varassa.

Paljonko mobiilidataa saikaan käyttää ulkomailla?

Yleisesti määritelty kaikkiin liittymiin kuuluva kohtuullinen mobiilidatan käyttömäärä EU ja ETA -alueilla on noin 1Gt (~1000Mt). Sen, kuinka paljon tämä mahdollistaa mobiilidatan käyttöä käytännössä, voi arvioida siten, että esim. 2 minuutin somen selailu kuluttaa dataa noin 1Mt, kun taas yhden kappaleen kuuntelu Spotify:ssa kuluttaa dataa noin 3Mt. Loogisesti tiivistettynä; mitä suurempia tiedostoja netin kautta käsittelee (esim. musiikki-tiedostot, kuvat ja videot), sitä enemmän dataa kuluu.

Toki riippuen operaattorista ja liittymästä, data roamingia voi kuulua liittymään enemmänkin. Tämä kannattaa kuitenkin aina tarkistaa oman liittymän tiedoista ja mikäli tuntee epävarmuutta asiasta, ottaa yhteyttä omaan operaattoriin. Esimerkiksi MOI:n rajattomassa datapaketissa roaming datasiirtoa kuuluu liittymään 2Gt.  

VINKKI: Yksi hyvä asia muistaa on sovellusten huomaamaton datan kulutus. Siksi kannattaakin varmistaa, ettei sovellukset pyöri taustalla, vaikka niitä ei käytä ja että päivitykset on asetettu tapahtuvan vain puhelimen ollessa yhteydessä Wifi-verkkoon.

Oman datan käytön seuraaminen monille edelleen mysteeri

Kyselystä selvisi, ettei jopa puolet vastanneista tienneet kuinka paljon dataa käyttää ulkomailla ollessaan, eikä kolmannes vastanneista osannut arvioida edes kotimaassa käytetyn datan määrää kuukausitasolla. Netin käytön kuuluessa kuitenkin jo vahvasti jokapäiväiseen elämäämme, on suositeltavaa pitää itsensä kartalla myös siitä, miten se kuluu. Tutkimuksen mukaan suurin osa henkilöistä, jotka arvioivat omaa datan käyttöään kuukausitasolla arvelivat käyttävänsä dataa alle 9Gt/kk. Kuitenkin todellisuudessa meillä suomalaisilla keskimääräinen datan kulutus henkilöä kohden on kunnioitettavat 11Gt/kk!

Esimerkiksi MOI:n liittymissä voit seurata omaa datan käyttöäsi niin kotimaassa, kuin EU ja ETA -alueilla kätevästi Mun Moi -palvelussa. Joten ota neuvosta vaari ja tutustu omaan netin käyttötottumuksiisi, niin pystyt nauttimaan myös mobiilidatan käytöstä ulkomailla huolettomin mielin!

 

Blogikirjoitus tehty Moi Mobiilin tuottaman tutkimuksen pohjalta; Tutkimus: Puhelin ei ole ulkomailla samanlainen viihdekeskus kuin kotona – “Puhelinta käytetään ensisijaisesti puheluihin ja tekstiviesteihin”. Kyselytutkimuksen Moille on toteuttanut SynoInt. Kyselytutkimuksen päätavoitteena oli selvittää suomalaisten tietämystä dataroamingista ja omasta datan käytöstä. Tutkimuksen kohderyhmään kuuluivat 18–80-vuotiaat suomalaiset. Kokonaisvastaajamäärä oli 1098. Tiedot kerättiin online-kyselynä 15.–20.6.2018 välisenä aikana kuluttajapaneelia hyväksi käyttäen. Kyselyn luottamustaso on 95 %.

Tagit: