
13 tammi Tutkimus liittymänopeuksista: DNA:n verkko on Suomen nopein
Omnitele tuotti tutkimuksen operaattorien mobiiliverkkonopeuksista Suomen 10 suurimmassa kaupungissa.* Tutkimukessa oli mukana Suomen kolme suurinta operaattoria, DNA, Elisa ja Telia. Nopein yhteys saapuvan liikenteen osalta saavutettiin mittausten mukaan Moin liittymienkin hyödyntämällä DNA-verkolla!
DNA:n verkolla suurin keskimääräinen tiedonsiirtonopeus
Nettinopeuden tärkein tekijä on saapuva liikenne. Saapuva liikenne tarkoittaa verkkoliikennettä, joka saapuu mobiililaitteeseen tukiasemalta, ja siksi tätä voidaankin pitää tärkeimpänä yksittäisenä tunnuslukuna käyttäjäkokemusta tarkastaltaessa – mitä nopeampi tiedonsiirto tukiasemalta päätelaitteeseen on sitä nopeammin ja tarkemmin mm. videot, sivustot ja kuvat latautuvat.
DNA:n verkkoa hyödyntävällä liittymällä saatiin Omnitelen mittauksessa suurin keskimääräinen tiedonsiirtonopeus saapuvan liikenteen osalta. Jokaiselta tutkimuksessa mukana olevalta operaattorilta vertailussa oli mukana nopein kuluttajille tarjolla oleva 5G-liittymä. Tutkimus suoritettiin 5G-valmiudessa olevilla mobiililaitteita, jotka pystyvät 5G-verkkoa hyödyntämään. Mittausten mukaan DNA:n liittymällä saavutetttiin keskimääräisesti suurin saapuvan liikenteen latausnopeaus 313 Mbit/s. Toiseksi tuli Elisan liittymä 267 Mbit/s ja kolmanneksi Telian liittymä 215 Mbit/s.

Edelliseen, vuonna 2019 suoritettuun tutkimukseen verrattuna, latausnopeudet ovat kasvaneet huomattavasti. Vuoden 2019 alkukesästä tulleen edellisen Omitelen mittauksen mukaan DNA:n verkko vertautui silloinkin Suomen nopeimmaksi keskimääräisen tiedonsiirron nopeuden olleen tällöin 84 Mbit/s. Keskimääräinen latausnopeus on vajaassa kahdessa vuodessa siis lähes nelinkertaistunut!
Toimiva verkkoyhteys takaa sujuvan arjen
Nopea nettiyhteys kuuluu tänä päivänä arkipäivän tarpeisiin. Varsinkin viimeisen vuoden aikana netti on ollut monelle ehdoton edellytys yhteydenpitoon ja töiden tekoon. Kommunikointitavat sekä -kanavat ovat muuttuneet ja päivittäinen keskustelu on siirtynyt yhä enemmän sovelluksiin. Myös etätyöt ovat vaikuttaneet datan määrän lisääntymiseen. Dataa kuluttaa erityisesti esimerkiksi liikkuvan kuvan katselu, isot kuvat ja jatkuva musiikin kuuntelu.
Puhelimen ja tietokoneen lisäksi myös muista älylaitteista on tullut merkittävä osa ihmisten elämää. Esimerkiksi kelloa voidaan hyödyntää REM-unen määrän seurantaan tai sormusta mittaamaan viikottaista aktiivisuustasoa. Myös yhä useammat kodinkoneet, liikkumisvälineet ja kodin järjestelmät ovat nykyään kytkeytyneinä nettiin. Toimiva ja nopea nettiyhteys varmistaakin siis pitkälti arjen sujuvuuden.
DNA:n 5G-verkko kattaa jo yli 1,6 miljoonaa ihmistä
DNA:n 5G-verkko, jota myös Moin liittymät käyttävät, kattaa kuuluvuudeltaan jo yli 1,6 miljoonaa ihmistä eli yli kolmasosan kaikista suomalaisista. 5G-verkon kuuluvuusalue ulottuu lähes 80 eri paikkakunnalle, ja verkkoa rakennetaan edelleen jatkuvasti.
Mittaukset ja testit toimivat erinomaisena tapana varmistaa, että suomalaiset saavat mahdollisimman nopeita yhteyksiä – tiedonsiirron suurkäyttäjiä kun olemme. 5G-verkon kehittämisen myötä tiedonsiirtonopeudet ovatkin parantuneet keskimääräisesti jo huomattavasti. Ja kehitys sen kun jatkuu edelleen!
Lue lisää aiheesta:
Älylaitteista on tullut osa elämäntapaa
Etätyöt lisääntyy – samoin datan käyttö
5G eli 5Gee tulee – ja melkoisella nopeudella!
* Mittaukset suoritettiin marras-joulukuussa 2020, ja tutkimus kattoi 10 väkiluvultaan Suomen suurinta kaupunkia, joissa asuu yhteensä yli 40 prosenttia Suomen väestöstä. Nämä kaupungit olivat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio ja Pori.
Halutessasi voit käydä lukemassa Omnitelen raportin kokonaisuudessan täältä.