15 touko Tekstiviestit ovat maailman kalleinta dataa – tekstaa mobiilidatalla

Tekstiviesti tai tutummin tekstari mullisti mobiiliviestinnän 90-luvulla ja tuli tunnetuksi edullisena ja yksinkertaisena viestintävälineenä. Se mahdollisti lyhyiden, 160 merkin mittaisten viestien lähettämisen helposti ilman soittamista ja viestien lukemisen missä ja milloin vain.

Älypuhelimien maailmanvalloituksesta huolimatta tekstarit ovat edelleen yleinen tapa viestiä. Operaattorit tarjoavat tekstiviestejä usein kiinteän määrän osana liittymäpakettia ja tämän jälkeen määrättyyn kappalehintaan. Harva kuitenkin ymmärtää miten kalliita tekstiviestit ovat suhteessa niiden käyttämään datamäärään ja kokoon.

Jo lähes 10 vuotta sitten uutisoitiin, että tekstiviestin lähettäminen on jopa neljä kertaa kalliimpaa kuin saman datamäärän lähettäminen kuuluisalle Hubble-avaruusteleskoopille. Niin, siis maan kiertoradalle ????. Vaikka kaikkien mobiilipalveluiden hinnat ovat olleet laskussa jo pitkään, antaa tämä hyvän kuvan tekstiviestien hinnasta.

Vaihtoehtona mobiilidataa käyttävät viestipalvelut

WhatsApp, Viber, Telegram, Facebook Messenger, Line…näitä riittää, mutta kuinka paljon edullisemmin viestit oikeasti kulkevat mobiiliverkon läpi?

Otetaan esimerkiksi WhatsApp. Nopean, ja erittäin epävirallisen testin jälkeen WhatsAppin oma datalaskuri näytti yhden 160 merkkiä sisältäneen viestin kuluttavan noin 1000 tavua (=1 kB) mobiilidataa. Vastaavasti yhden 160 merkin tekstiviestin lähettämiseen kuluu 140 tavua, eli 0,14 kB.

Jos oletetaan, että tekstiviesti maksaa markkinoilla edullisimmillaan noin 5,5 senttiä kappale, on helppo ymmärtää miksi yhä useammat siirtyvät käyttämään WhatsAppin kaltaisia palveluita tekstiviestien sijaan. Esimerkiksi kymmenentuhannen 160 merkin viestin lähettäminen mobiilidatalla (Moin hinta 1,5€/alkava giga) maksaisi tällä kaavalla vain 0,015€. Sama määrä perinteisiä tekstiviestejä maksaisi 5,5 sentin kappalehintaan jopa 550€. Ei siis ole aivan yhdentekevää, miten lähetät viestisi bittiavaruuteen.

 

Viestintäviraston tilastojen mukaan tekstiviestien määrä on jyrkässä laskusuhdanteessa, kun viestintä siirtyy yhä enemmän pikaviestipalveluihin ja moni maksaakin turhasta perinteisissä liittymäpaketeissa. Moin liittymään voit räätälöidä oman kulutuksen mukaan juuri sinulle sopivan määrän palveluita. Näin et maksa koskaan turhasta. Tutustu Moin liittymiin ja tilaa vaikka rajaton netti täältä!

Tagit: