
25 syys Suoramarkkinointi yrityksille? – B2B suoramarkkinoinnin lainalaisuudet
Melkeinpä joka yrittäjä tai yrityksen vastuuhenkilö on törmännyt jonkinlaiseen suorakontaktointiin joko sähköisenä, tai puhelun muodossa. Suoramarkkinointi yrityksille on yleistä ja edelleen suuri osa B2B-myyntiyrityksistä luottaa niin sanottuun ”kylmäkontaktointiin” uusien asiakkaiden hankinnassa ja mikäpäs siinä, välillä uusien palveluiden informointi ja tarjonta kysymättä ja asiaan sen enempää perehtymättä on tervetullutta kiireisen arjen keskellä. Välillä kuitenkin suoramarkkinointi koetaan häiritseväksi ja sen määrää toivotaan rajoittaa. Mutta millaisia lainalaisuuksia ja rajoitusmahdollisuuksia yrityspuolella on verrattuna kuluttajiin?
Kuluttajilla enemmän suojaa kuin yrityksillä
Suoramarkkinointi yrityspuhelimeen tai yrityssähköpostiin ei ole yhtä rajoitettua kuin kuluttajille. Siinä missä kuluttajia saa lähestyä ainoastaan kuluttajan annettua tähän henkilökohtaisesti suostumuksensa, yrityksiä markkinoijat saavat lähestyä huomattavasti vapaammin sillä asiakkaan suostumusta ei tarvita, kun kyseessä on yhteisö. Kuluttajilla on myös mahdollisuus rajoittaa yritysten suoria yhteydenottoja ja suoramarkkinointitoimepiteitä mm. kieltämällä yhteystietojensa luovuttamisen viranomaisten ylläpitämistä järjestelmistä, tai ilmoittautumalla suoramarkkinoinnin rajoituspalveluun. Näitä vaihtoehtoja ei kuitenkaan löydy yritysmaailmassa.
Rajansa kuitenkin myös yrityksille kohdistetussa suoramarkkinoinnissa
Joitakin sääntöjä yrityksille suunnatussa suoramarkkinoinnista kuitenkin löytyy. Vaikka yleiset yrityssähköpostiosoitteet ovatkin ns. vapaata riistaa, henkilökohtaiset sähköpostiosoitteet (esim. muodossa etunimi.sukunimi@yritys.fi) käsitetään edelleen henkilön omana yhteystietona, jolloin sähköiseen suoramarkkinointiin tulisi saada ennakkoon henkilön lupa. Suoramarkkinointi on kuitenkin sallittua ilman erillistä lupaa, mikäli markkinointiviesti ja markkinoitava tuote liittyy jollain tavalla kyseisen henkilön toimenkuvaan ja työtehtäviin. Massatuuppausta ei siis yrityspuolellakaan sallita.
Kuten kuluttajille, myös yritykselle ja sen henkilöstölle on annettava mahdollisuus peruuttaa tai kieltää sähköinen suoramarkkinointi ilman kustannuksia, GDPR:n mukaisesti. Kieltäytymismahdollisuudesta täytyy myös kertoa jokaisessa viestissä selkeästi. Suoramarkkinointipuheluiden estäminen on hieman mutkikkaampaa, sillä markkinoijat saattavat kerätä puhelinnumeroita monista eri kanavista, monin eri tavoin. Yritysnumeron päätymisen estäminen myyjien käsiin on ikävä kyllä melko haastavaa, sillä se vaatisi ettei numeroa jaettaisi julkisesti edes yritysrekisterissä.