
23 heinä Suomalaisen sormi menee suuhun roaming-hinnoittelun kanssa
Lomakautena matkustellaan paljon, erityisesti ulkomaille. Reissun lähestyessä ihmetyksen aiheeksi nousee herkästi, että mihin kaikkeen omaa puhelinta voikaan käyttää sekä missä ja mihin hintaan. Monet suomalaisten lempilomakohteista kuuluvat EU-alueeseen, mikä tarkoittaa, että nykyään kuitenkin rantalomallakin voi soittaa, tekstailla, kuunnella äänikirjoja ja surffata internetissä lähes yhtä huoletta kuin kotimaassa.
EU-alueen roaming-hinnoittelu muuttui kesällä 2017 edullisemmaksi ja hinnat ovat niin ikään myös tänä kesänä laskeneet. Moi Mobiilin teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, että puolet (49,7 %) suomalaisista ei kuitenkaan tunne oman liittymänsä roaming-ehtoja kovinkaan hyvin.
Yli puolet (51,2 %) kyselyyn vastanneista ei tiedä, kuinka paljon oman mobiilidatan käyttäminen maksaa heille EU-alueella. Toisaalta yli puolet (53,1 %) ei myöskään tiedä, kuinka paljon he ylipäänsä keskimäärin käyttävät mobiilidataa ulkomailla ollessaan. Vaikka puhelimen käyttäminen on nykyään halvempaa, niin roaming-hinnoittelussa on operaattorikohtaisia eroja. Osa ei peri mitään erillismaksua esimerkiksi mobiilidatan käytöstä ulkomailla, osa perii useampia euroja gigalta. Tämä aiheuttaa hämmennystä kuluttajien keskuudessa.
– Vaikka datan käyttö ulkomailla on nykyään huomattavasti huolettomampaa, niin aina olisi hyvä olla edes hieman perillä omasta mobiilidatan kulutuksesta – oli sitten kotona tai reissussa. Sen pohjalta on helpompi tehdä omiin tarpeisiin pohjautuvia liittymä valintoja, sanoo Moi Mobiilin toimitusjohtaja Petri Lahtinen.
Edullisempi roaming-hinnoittelu koskee kohtuullista käyttöä niin puheluissa, tekstiviesteissä kuin mobiilidatassakin. Kohtuullisen käytön rajat määritellään laissa janiihin kukin operaattori voi saada Viestintävirastolta luvan periä lisämaksua. Kohtuullisen käytönkin ylittyessä lisämaksut ovat huomattavasti matalampia kuin aikaisemmin
Rohkeutta puhelimen käyttöön
Tutkimuksen mukaan suomalaisten mobiilidatan käyttö ulkomailla ei ole lisääntynyt viime vuoden jälkeen. 53,6 prosenttia vastaajista arvioi, ettei ole käyttänyt juurikaan sen enempää dataa kuin aikaisemminkaan ulkomailla. Tämä kertonee siitä, että puhelimen käytön kanssa ollaan yhä varovaisia.
– Luvut vastaavat hyvin myös Moin tietoja datankäytön määrästä ulkomailla. Puhelimen ja erityisesti mobiilidatan käyttöön ulkomailla on opittu suhtautumaan pitkään todella varovasti, eivätkä ajoittaiset ja usein ihan todelliset kauhutarinat jättipuhelin laskuista ole varmasti auttaneet asiaa. On siis vain luonnollista, että uuden opetteluun menee hetki, toteaa Lahtinen.’
Lahtinen kannustaa kuitenkin myös suomalaisia perehtymään paremmin sekä omaan mobiilidatan käyttöön että liittymän sisältöön, jotta puhelimesta saa kaiken hyödyn irti myös lomalla. Puhelin kun voi olla oiva apu niin kaupungilla suunnistaessa, hyvää ravintolaa etsiessä kuin bussiaikatauluja tarkistaessa.
– Puhelinta ja mobiilidataa saa käyttää aika ahkerasti EU-alueella, että päästään enää todella suuriin, yllättäviin puhelinlaskuihin. Ja tätäkin varten liittymään voi asettaa rajan, jonka lähestyessä yleensä operaattori ilmoittaa, että raja on täyttymässä, kertoo Lahtinen.