28 marras Opiskelija, älä maksa turhasta – näin vertailet puhelinliittymiä

Järkevän kuluttajan kannattaa käyttää hieman aikaa peratakseen eri operaattoreiden tarjoamia puhelinliittymiä löytääkseen niistä edullisimman vaihtoehdon – kuka nyt haluaisi maksaa turhasta. Tehtävä saattaa kuitenkin monesta tuntua vain ylitsepääsemättömältä ja työläältä. Tässä jutussa on helpot vinkit, mihin kiinnittää huomiota kännykkäliittymiä vertaillessa.

Esimerkiksi opiskelijoilla tekee toisinaan euroista tiukkaa, mutta tarkistamalla kännykkäliittymän järkevyyden, voi parhaimmillaan säästää useita kymppejä joka kuukausi.

Moi Mobiilin teettämästä tutkimuksesta syksyllä 2016 selvisi, että suurin osa suomalaisista maksaa niin sanotusti turhasta. Jopa 80 % suomalaisista kertoi, että heillä on rajaton datankäyttö matkapuhelinliittymässään. Rajamattomalla tarkoitettiin tutkimuksessa sitä, että liittymän käyttäjä voi kiinteällä kuukausihinnalla käyttää nettiä rajattomasti yhteysnopeuden heikkenemättä. Suurin osa suomalaisista operaattoreista luonnollisesti veloittaa tällaisista rajattomista pakettiliittymistä enemmän kuin liittymistä, joissa datamäärää on rajoitettu. Joillekin tämän kaltainen liittymä sopii erittäin hyvin, mutta datan suurkuluttajia suomalaisista on vain murto-osa. Yli 20 gigaa dataa kuukaudessa käyttäviä oli vain noin yksi kymmenestä.

Selvitä omat tarpeesi!

Aivan ensimmäisenä kaiva esiin kuinka paljon yleensä soitat, lähetät tekstiviestejä ja käytät dataa. Nämä tiedot löytyvät esimerkiksi puhelinlaskustasi tai puhelimesi asetuksista.

Moni opiskelija käyttää runsaasti dataa ja lähettää perinteisiä tekstiviestejä harvoin. Puheluita tulee soitettua vaikka toisella paikkakunnalla asuville vanhemmille ja tutuille. Jos käytät paljon dataa, kannattaa kiinnittää huomiota myös datan nopeuteen! Alle 100 Mbit/s -liittymillä esimerkiksi videon lataaminen voi joskus käydä tuskastuttavan hitaasti.

Jos puolestaan keskityt lähinnä käyttämään esimerkiksi oppilaitoksesi langatonta verkkoa ja puhelimen käyttö muutenkin aika vähäistä, monen operaattorin kevyt perusliittymä voi olla hyvinkin riittävä. Moi Mobiilin tutkimuksesta selvisi, että 45 % suomalaisista käyttää alle 5 gigaa dataa kuukaudessa.

Tarkistuslista liittymän vaihtajalle

Vertaile järkevästi, listaa samantyyppisistä liittymistä esimerkiksi seuraavat:

  • Data
  • Nopeus
  • Puhe
  • Viestit
  • Normaali kk-hinta
  • Liittymän avausmaksu

Tutustu Moin edullisiin liittymiin täältä!