2 touko Moni maksaa liian suuresta EU-roaming datapaketista. Aalto-yliopiston professori: ”No siinä ehkä yritetään osua epävarmuuteen.”

Suomi on mobiilikäyttäjälle hyvä maa asua ja meillä käytetäänkin selvästi eniten mobiilidataa maailmassa. Syynä tähän ovat rajattomat dataliittymät ja niiden edulliset hinnat.

Aalto yliopiston professori Jukka Manner kertoo kuitenkin Ylen haastattelussa (alkaa 12:55 kohdalla), että vaikka suomalaiset käyttävät keskiarvoisesti paljon dataa verrattuna muihin eurooppalaisiin, kun katsotaan yksittäisiä käyttäjiä, suurin osa suomalaisista pärjää jopa alle 3 gigatavulla kuukaudessa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vain pieni osa suomalaisista mobiilikäyttäjistä kuluttaa huomattavan suuren osan datasta ja valtaosa suomalaisista taas käyttää kännykkää hyvin vähän. 

Mihin 3 gigaa sitten riittää?

Suurin osa suomalaisista ei siis tarvitse rajatonta liittymää, vaan käyttää dataa alle 3 Gt kuukaudessa. Mutta kuinka pitkälle tuo datamäärä sitten todellisuudessa riittää? Mitä sillä voi tehdä? Professori Jukka Manner vastaa: ”Kyllähän sillä kaikki normaalit nettipalvelut, facebookit, whatsapit ja muut nettisivut toimivat. Videot ovat ne jotka yleensä kuluttavat aika paljon”

Rajaton data on kuitenkin jo lähes erottamaton osa suurten operaattorien tarjoomaa kotimaassa, eikä esimerkiksi Elisa enää myy liittymiä ilman rajatonta nettiä. Vastaavasti EU-alueelle matkustaville tarjotaan ahkerasti huomattavan suuria datapaketteja, parhaimmillaan jopa 15 Gt kuukaudessa. Professori Jukka Manner toteaa: “No siinä ehkä yritetään osua tähän epävarmuuteen, kun ihmiset eivät tiedä kuinka paljon käyttävät. Kun myydään jotain isoa, niin voi olla huojentunut, että tämä nyt varmasti riittää. Mutta on siinä varmasti aika paljon ylimääräistäkin siinä paketissa.”

Myöhemmin Manner jatkaa vielä samaan aiheeseen: “Vähän sama kuin puhepaketit: jos tietää, että puhuu vähän niin miksi maksaa valmiiksi rajattomasta puhepaketista. Se on datassa vähän sama homma, se tuo ehkä sellaista turvallisuutta siihen, mutta sitten toisaalta maksaa siitä turvallisuudesta.”

Tilastojen valossa ylimääräistä näissä paketeissa tosiaan on ja sen maksavat yhdessä kaikki operaattorin asiakkaat. Paljon dataa käyttäville suurkuluttajille suuret datapaketit ovat tietysti toimiva ratkaisu, mutta tavalliselle kuluttajalla ne eivät ole tarpeellisia. Samaa mieltä on myös Manner: “No jos ajatellaan, että puolet suomalaisista pärjää 3 gigalla kuukaudessa, niin jos yhtäkkiä matkalla pitäisi käyttää 10 gigaa, niin kyllä se jotenkin hassulta kuulostaa.”

Moni maksaa turhasta

Lomakausi lähenee ja suuri osa suomalaisista siis maksaa edelleen turhasta. Mutta ei hätää, Moilla on tähän ratkaisu! Nimittäin 6 euron simmi. Niin, siis 6 euron simmi!

Moi-liittymään kuuluu 4 gigatavua dataa kuukaudessa ja sehän riittää mainiosti yli puolelle suomalaista. Kuuden euron simmin mukana tulee myös 1 gigatavu EU-dataa joka kuukausi. Voit seurata datan kulutusta helposti reaaliajassa Mun Moi -sovelluksesta ja vaikka sattuisitki tarvitsemaan lisägigan tai kaksi, meiltä saat ne markkinoiden edullisimpaan hintaan (kts. kuva). Mun Moi -sovelluksessa voit myös kätevästi asettaa etukäteen rajan EU-datan kulutukselle ja unohtaa asian rauhallisin mielin. Tilaa kuuden euron simmi tästä!

*Kuvan lähde: Yle uutiset

Katso Moin uudet liittymäpaketit täältä. Päivitetty keväällä 2023.