16 kesä Miten valita oikea liittymäpaketti yritykselle?

Kuluttajamarkkinoiden tavoin yritysliittymät ovat usein pakettihinnoiteltuja, ja liittymiin sisältyy automaattisesti suuri määrä mobiilidataa, puhedataa ja tekstiviestejä. Käyttö ei kuitenkaan aina vastaa suurta tarjontaa vaan yritykset usein maksavat liikaa liittymistään. Liittymä kannattaakin valita aina käyttötarkoituksen mukaan. Oikeanlaisella liittymän valinnalla voi kustannukset pienentyä kuukausi- ja vuositasolla roimastikin.

Mitä liittymän valinnassa yritykselle tulee huomioida? Listasimme ylös huomioitavat asiat sekä annoimme esimerkit liittymätarpeisiin.

Mihin tarkoitukseen liittymä hankitaan?

Liittymän hankinnassa ensimmäinen määritettävä asia on sen käyttötarkoitus. Mihin tarkoitukseen liittymää ollaan hankkimassa? Käytetäänkö liittymää vain puhelimella vai onko tarvetta myös muiden laitteiden käyttöön? Onko käyttö suurta vai vähäistä?

Työntekijöiden puhelimen käyttöön tilattavissa liittyvissä määrittävässä roolissa on usein datan määrän ja tiedonsiirron nopeuden tarve sekä myös käyttäjien määrä. Monet pärjäävät työelämässä hyvin muutaman gigan liittymillä ja 100–200 mbit/s nopeuksilla, joita tarjoavat esim. Moi Bisnes Potti– tai Rajaton Bisnes 4G -liittymä. Nopeampaan tiedonsiirron tarpeeseen voi olla hyvä hankkia jo 400–1000 mbit/s:n yhteydet, kuten Reilu Bisnes 5G -liittymissä.

Nopean yhteyden ja rajattoman datan liittymä voi olla hyödyllinen myös etätöitä tehdessä, ja tällöin esimerkiksi Rajaton Bisnes 4G -liittymä tai useamman laitteen tarpeisiin riittävä Reilu Bisnes 5G -liittymä ovat oikeita vaihtoehtoja. Myös koneiden väliseen viestintään, erilaisiin IoT-ratkaisuihin, vaaditaan huippunopeaa viiveetöntä yhteyttä, jonka 5G-teknologian tarjoamat ratkaisut mahdollistavat. Joillakin verkossa toimivilla laitteilla, kuten valvontakameroilla, datan tarve on taas huomattavasti pienempää ja tällöin Bisnes Laitenetin tarjoamat nopeudet ja gigamäärät riittävät hyvin.

Miten paljon dataa käytetään?

Kun yritysliittymien hankintaa tai liittymien vaihtoa suunnitellaan, avuksi usein on, jos on olemassa jonkinlaista tietoa jo olemassa olevasta datan käyttömäärästä. Tämän pohjalta voidaan helpommin ennustaa liittymien määrän lisäksi mahdolliset yksilölliset erot mobiili- ja puhedatan käytössä sekä ennustaa datan määrän tarve kokonaisuudessaan.

Esimerkiksi Moi Bisnes Potti -liittymässä mobiilidatat kerääntyvät yhteen pooliin, jossa toisten liittymien datan alijäämä on toisten hyötykäytössä, ja näin ollen yhteiseen käyttöön voi riittää pienemmänkin datamäärän liittymät. Tällöin yrityksesi liittymät kustantavat perus kuukausihinnan 7,5 €/kk/liittymä ja maksat vain juuri siitä, mitä käyttät. Jos puhedataa tulee paljon eikä mobiilidataa tule juuri yhtään käytettyä, on Moi Bisnes Potti edelleen oikea valinta, sillä perusmaksun (7,5 €/kk/liittymä) lisäksi puhedata ja tekstiviestit maksavat aina korkeintaan 4 € kuukaudessa ja näin ollen liittymä kokonaisuudessaan maksaa aina korkeintaan vain 11,5 € kuukaudessa.

Jos mobiilidataa käytetään kokonaisuudessaan huomattavasti enemmän, voi rajattoman datan liittymä olla hyvä ratkaisu. Suureen datan määrään mutta ei maksimaalista nopeutta tai kaistaa vaativille yksilöille toimii hyvin Rajaton Bisnes 4G, jossa on rajaton 200 megan netti (14,50 €/kk). Reilu Bisnes 5G tarjoaa puolestaan kaistaa ja huippunopeat yhteydet (400/1000 mbit/s) vaativimmillekin käyttäjille hinnan ollen 15–35 euroa kuussa per liittymä.

Kulutetaanko dataa paljon ulkomailla?

Datan määrän tarkastelun lisäksi on vielä hyvä kiinnittää hetki huomiota liittymän käyttöalueisiin. Perushinnat koskevat Suomen aluetta datakiintiöineen, mutta EU-alueella ja Euroopan alueen ulkopuolella työssään liikkuvien on hyvä huomioida vielä ulkomaan hinnasto niin mobiili- kuin puhedatan osalta.

Suureen osaan liittymistä kuuluu jo jonkinlainen, vähintään EU-alueen laajuinen, datapaketti reissuja varten. Moin tapauksessa Moi Bisnes Potti -liittymään kuuluu 6 gigaa dataa EU-alueella, joka riittää hyvin parikin kertaa kuukaudessa reissailevalle, jos hyödyntää matkoilla pääasiassa wifiä koneella ja mobiililla. Rajaton Bisnes 4G -liittymään tarjoaa puolestaan jo 15 Gt dataa, kun taas Reilu Bisnes 5G -liittymällä saa liittymätyypistä riippuen 25/30 Gt mobiilidataa käyttöön kuukaudessa, millä reissussa katsoo jo vaikka illat Netflixiäkin.

Datan määrän lisäksi on hyvä tarkastella käyttöaluetta.

Minkälainen liittymäpaketti toimii yritykselleni?

Lopuksi on hyvä summailla yhteen tuloksia ja tehdä päätökset kannattavimman kombinaation osalta. Kun tiedossa on arviot tarvittavien datojen ja nopeuksien määristä sekä käyttöalueista, voidaan tilata liittymäpaketti, jossa liittymät täyttävät tarpeet mutta kustantavat pienimmän hinnan. Tarkastellaan tätä kahden esimerkin avulla:

Esimerkki yritys 1: Yrityksessä on kolme henkilöä, jotka eivät puhu normaaleja puheluita, mutta käyttävät kukin mobiilidataa noin 50 gigaa dataa kuukaudessa ladaten ja kuluttaen jonkin verran videosisältöä. Lisäksi yrityksessä on 10 henkilöä, jotka käyttävät melko vähän mobiilidataa, yhteensä 50 gigaa kuukaudessa, mutta puhuvat melko paljon normaaleja puheluita, kukin noin 70 minuuttia päivässä. Työntekijät liikkuvat pääasiassa Suomessa.
Liittymäpaketti: Yrityksen on kannattavinta tilata työntekijöilleen kahta eri liittymää, 3 kpl Rajaton Bisnes 4G -liittymiä paljon mobiilidataa käyttäville ja 10 kpl Moi Bisnes Potti -liittymiä vähän dataa mutta paljon normaaleja puheluita puhuville.

Esimerkki yritys 2: Yritykseen kuuluu viisi henkilöä, joiden työ tapahtuu pääasiassa verkossa vaatien viiveetöntä yhteyttä ja sosiaalisen median kulutus on suurta. Työntekijät tekevät vähintään viikon työstään ulkomailla, pääasiassa EU-alueella.
Liittymäpaketti: Yrityksen on kannattavinta tilata 5 kpl Reilu Bisnes 5G -liittymiä, jotka sisältävät isoimman määrän EU-dataa ja nopeimmat, viiveettömät yhteydet.

Mistä tiedän, toimiiko liittymäpaketti käytössä?

On hyvä muistaa, että liittymien tilausten jälkeenkin on vielä mahdollista tehdä muutoksia kokonaisuuteen. Liittymät voi tilata tehdyn arvion perusteella, mutta parhaallakaan analyytikolla ei aina hypoteesit toteudu, mihin voi vaikuttaa monet asiat, kuten tilanteiden ja tarpeiden muuttuminen.

Moi tarjoaa liittymien seurantaan ja hallinnointiin yrityspuolella näppärän sovellusratkaisun, Yritys Moin, josta liittymien käyttöä, kulutusta ja kustannuksia pystyy tarkastelemaan aina reaaliajassa. Sovelluksesta näkee, paljonko liittymät ovat kuluttaneet mobiili- ja puhedataa sekä mitä muita mahdollisia kustannuksia on tullut. Jos kulutus on alun perin arvioitua pienempää tai suurempaa, voi liittymään tai liittymiin tehdä muutoksia näppärästi suoraan sovelluksessa.

Oikeilla, käyttöä ja tarpeita vastaavilla liittymävalinnoilla voi olla suuriakin vaikutuksia kustannuksiin. Lue lisää yritysten kokemuksista ja käy katsomassa myös Moin uudet yritysliittymät bisneksen kuin bisneksen tarpeisiin. 😎

Tagit: