7 kesä EU-roaming muistilista – näin et jää puhelimen kanssa pulaan

Monelle EU-Roaming on jo uutisista tuttu sana, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa. Mitä sillä puhelimella nyt siis voi ulkomailla tehdä? Tuleeko lisälaskua ja kuinka paljon? Miten saan netin toimimaan reissussa? Miten voin seurata omaa datakulutustani reissussa? Tästä artikkelista löydät tärkeää tietoa puhelimen käytöstä ulkomailla.

Niin siis mikä EU-roaming?

Kesäkuussa 2017 Euroopan parlamentti vahvisti asetuksen, jonka mukaan puhelinta voi EU- ja ETA-maiden alueella käyttää pääsääntöisesti kotimaan hinnoin. Ennen muutosta operaattorit saattoivat veloittaa suuriakin lisähintoja puheesta, tekstiviesteistä ja datasta ulkomailla. Aiemmin ulkomailla ollessa oli siis syytä pitää puhelimen käyttö minimissä ja jättää internet-selain suosiolla avaamatta. Nyt uusi asetus kuitenkin velvoittaa operaattorit tarjoamaan palvelut pääsääntöisesti samaan hintaan kuin kotimaassa. Myös Moin ulkomaan hinnoittelu perustuu tähän periaatteeseen.

Mitkä maat kuuluvat EU- ja ETA-alueeseen?

Tarkista tästä kuuluuko matkakohteesi EU/ETA-alueeseen. Puhelut, tekstiviestit ja datan kohtuullinen käyttö ovat EU- ja ETA-alueella samanhintaisia kuin kotimaassa. Näissä maissa voit siis pulista kuin kotona!

    Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Pohjois-Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro

Moin Roaming hinnat

Koska datan hinta vaihtelee Euroopan eri maiden välillä niin suuresti, on lainsäädännössä määritelty niin sanottu kohtuullisen käytön raja dataroumaukselle. Lähtökohtana uudessa hinnoittelussa on, että normaaliin matkusteluun dataa on kohtuullisesti ilman lisämaksua. Moilla se on 6 euron simmeissä 1 Gt/simmi ja rajattomassa datapaketissa 2 Gt/simmi. Tämän jälkeen myös EU:ssa peritään kotimaan hinnan lisäksi erillinen liittymäkohtainen roumaus-maksu 0,003418 €/Mt (3,5€/Gt/simmi). Koko roaming-hinnaston löydät täältä.

Seuraa kulutusta Mun Moista

Mun Moi -sovelluksesta on helppo seurata kulutusta ja säätää tilin asetuksia niin kotona kuin reissussakin. Mun Moista voit tarkastaa liittymäkohtaisen kohtuullisen käytön rajan sekä valvoa datan kulutusta realiajassa EU/ETA-alueella. Jos lomalla seuraaminen ei innosta voit myös asettaa simmikohtaisen roaming-datakaton.

Jos laskutusjakso vaihtuu kesken ulkomaanmatkan, kohtuullisen käytön raja nollautuu ja käytössä on uusi kohtuullisen käytön datapaketti. Kannattaa siis matkustella kuun vaihteessa, heh! Jos taas vaihdat liittymäsi datan osalta rajattomaksi kesken matkan, myös kohtuullisen käytön raja nousee uuden paketin mukaiseksi yhdestä gigatavusta kahteen.

Roaming datakatto

Aseta lisämaksullisen dataroamingin käyttöraja helposti Mun Moi-sovelluksen kohdasta “Simmit” -> oma simmi -> “Palvelut ulkomailla”. Käyttörajan asetus on oletuksena 60 euroa, mutta voit valita oman summan tai estää lisämaksullisen datan käytön kokonaan.

Roaming asetukset

Myös puhelimissa on erilaisia asetuksia, joilla roumausta voi rajoittaa. Jotta palvelut toimivat haluamallasi tavalla matkallasi, tarkasta ainakin seuraavat asiat.

Data-yhteyspiste

Tarkista ennen matkalle lähtöä, että datan yhteyspiste (APN) on data.moimobile.fi. Puhelin voi toimia kotimaassa väärilläkin asetuksilla, mutta ulkomailla datan yhteyspiste tulee määrittää erikseen. Esimerkiksi Android-käyttöliittymässä asetus löytyy seuraavasti: Asetukset -> Yhteydet -> Matkapuhelinverkot -> Yhteyspisteiden nimet -> Lisää yhteyspiste.

Puhelimen omat dataroaming-asetukset

Muista myös tarkistaa, että puhelimen oma data roaming-asetus on päällä. Tämä mahdollistaa kohtuulliseen käyttöön sisältyvän lisämaksuttoman datan käytön ulkomailla. Android-käyttöliittymässä asetus löytyy seuraavasti: Asetukset -> Yhteydet -> Matkapuhelinverkot -> Dataverkkovierailu.

Kun asetukset on laitettu kuntoon, on EU-roumaus turvallista, helppoa ja kivaa. Jos et vielä ole Moin asiakas ja suunnittelet lähtöä ulkomaille, kannattaa tutustua YLE:n uutisointiin EU-roaming datapaketeista. Uuden liittymän voit tilata kätevästi täältä. Ja eikun menoksi!

 

Tagit: