29 syys 5G eli 5Gee tulee – ja melkoisella nopeudella

5G eli 5Gee on seuraavan sukupolven mobiiliverkko ja uusi maailmanlaajuinen ratkaisu, joka on kehitetty parantamaan erilaisten nettipohjaisten palvelujen käytettävyyttä ja tehokkuutta. Jos olet aiemmin tuskaillut ”tökkivää” nettiyhteyttä tai rakeista videokuvaa, huolesi ovat 5Geen myötä ohi.

5G-verkot otettiin käyttöön kesällä 2018, minkä jälkeen toiminta-aluetta on laajennettu kaupunki kaupungilta. Moin 5Gee toimii DNA:n jo melkoisen kattavassa 5G-verkossa. Voi tarkastaa verkon kattavuuden kuuluvuuskartastamme.

Mitä eroa on 4G- ja 5G-verkolla?

5G-verkko on edelläkävijöiden verkko, joka mahdollistaa jopa 10 kertaa nopeamman tiedonsiirron 4G:hen verrattuna. 🚀 5Geellä videon katselu ei siis ainakaan tiedonsiirron nopeudesta jää kiinni!

5G-verkko sopii vielä 4G-verkkoakin näppärämmin sekä kotien että yritysten tarpeisiin, sillä se tarjoaa edullisesti jopa valokuidun veroiset nettiyhteydet alueilla, joihin kaapelia ei ole voitu tai kannattanut vetää. Myös 5Geen vasteaika (PING) on olennaisesti lyhyempi, mikä mahdollistaa entistä toimivamman verkon yli pelaamisen. Tutustu Moin 5G-liittymiin täältä.

LiittymäNopein nykyliittymäKattavuusLaitteetKäyttöHinta
5GMaks. 1000 Mbit/s5G-kaupungeissa, muualla 4G5G-verkossa testatut laittteetKuluttajat & yritykset;
Mobiili & kodin verkko
Hinta noin 30-50 € / kk*
(Moilla alkaen 29 € / kk)
4GMaks. 600 Mbit/sKattaa lähes koko maan4G-verkossa toimivat laitteetKuluttajat & yritykset;
Mobiili & kodin verkko
Hinta noin 20-30 € / kk*
(Moilla alkaen 9 € / kk) 
4G- ja 5G-liittymien erot.

Kuka 5Geetä voi käyttää?

5G-verkon käyttö sopii sekä yritysten että kuluttajien käyttöön, niin mobiiliin kuin kodin verkonkin nettiratkaisuksi.

Ensimmäiset DNA:n 5G-verkon hyötyjät ovat pientaloasukkaat, joiden on mahdollista ottaa käyttöön ruuhkaton 5G-verkko. Koska 5Geen nopeudet on verrattavissa kuituun, kotikäyttö on yhä mutkattomampaa. 5Geellä etätyöt sujuu ilman ruuhkautunutta verkkoa, korkealaatuista sisältöä voi katsoa pätkimättä vaikka Areenan suoratoistopalveluista ja pelaaminenkin sujuu ilman viiveitä! Wouw, näppärää!

Miten 5Geetä voi käyttää?

5Geen käyttöön otta on varsin helppoa, ja vaatii toimiakseen vain liittymän päivityksen 5G-liittymäksi sekä 5G-verkkoa tukevan laitteen. Esimerkiksi Moin 5G-liittymän käyttöön tarvitaan vain SIM-kortti sekä reititin, ja kohta koko perhe voi käyttää nettiä huikeilla nopeuksilla!

Yhä useammat kodinkoneet, liikkumisvälineet ja kodin järjestelmät ovat nykyään kytkeytyneinä nettiin. Moin 5Gee varmistaa, että yhä useammat suomalaiset pääsevät kohtuuhinnalla uusien laitteiden ja palvelujen pariin. 5Geen kapasiteetilla yhä usemmat laitteet on mahdollista yhdistää verkkoon kerralla ilman verkon ruuhkautumista.

Mobiilikäytössä 5G-liittymä vaatii siihen yhteensopivan päätelaitteen, joita tarjoavatkin jo useat valmistajat. Esimerkiksi 5G-puhelimet sisältävät valmiuden toimia 5G-verkossa, mikä on vaatimus 5G-verkon käyttöön. Ja jos jollakin alueella 5G-verkkoon ei ole pääsyä, hyödyntää puhelin vanhaan malliin 4G-, 3G- ja 2G-verkkoja.

Onko 5G-verkko vaarallinen?

Tekninen kehitys mahdollistaa kokonaan uudenlaisten palvelujen kehittämisen, mutta 5Geen tehokkuus on herättänyt myös huolta. Huolenaiheeksi on osoittautunut muun muassa, voiko säteilyn taajuuden kasvu sekä lisääntyneen säteilyn määrä olla vaaraksi ihmiselle.

Ei kuitenkaan huolta. Yhdessäkään tuntemassamme kansainvälisessä tutkimuksessa ei ole osoitettu, että 5Gee aiheuttaisi haittaa terveydellemme. Olemme eläneet erilaisten radiolaitteiden vaikutuspiirissä jo vuosisadan eikä 5G-verkko mitenkään poikkea aiemmin käyttämiemme tekniikoiden turvallisuustasosta.

Nauti siis uusista nopeuksista huoletta!

Lue lisää aiheesta:

Onko 5G-verkko vaarallinen?

5G-laitteet esittelyssä

Onko liikkuva laajakaista oikeasti fiksu vaihtoehto?

*Hinta-arvioiden lähde: https://global.techradar.com/fi-fi/news/mita-eroa-5glla-ja-4glla-on-kaytannossa

Tagit: